Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A Standard Villamossági Rt 1928. január elejétől a negyvenes évek végéig (1948-s államosításig) szintén meghatározó gyár volt a rádió gyártásban. 

EIVRT (Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.) telefon és távíró főosztályából létrejött a Standard Villamossági Rt.
A Standard tulajdonosa a részvénytöbbség megszerzésével az ITT (International Telephone and Telegraph Co.) lett.
Kezdetben a Standard az EIVRT telephelyén működött. Ugyanott folytak a rádiós fejlesztések is, amelyek alapját képezték a vevőkészülék-gyártás kialakulásának. A készülékgyártás mellett foglakozott azok alkatrészeinek előállításával is.

1932-ben a Standard a székesfehérvári rádió távíróállomás bővítését végezte és a Postának egy 25 kW-os műsorszórásra is alkalmas távíróadót szállít le. Továbbiakban külföldi megrendelésekre hasonló nagyteljesítményű adót készít. Az 1930-as években katonai megrendelésre gyártottak hordozható adó-vevőkészüléket is.
1941-ben a Honvédelmi Minisztérium rendelésére adóvevőket gyártanak, amelyeket a Botond gépkocsikba kerültek, de gyártottak légvédelmi figyelő-és riasztó berendezéseket, több fajta lokátor típust (Bagoly, Borbála, Sas).
1942-ben EKA védjeggyel hozott forgalomba 3 800 rádiókészüléket, de a Telefunken számára is készültek Telefunken tervek alapján rádió vevőkészülékek.
Az 1930-as években exportra Tungsram márkanéven is szállított készülékeket.
A rádiógyártást politikai okokból 1948-ban fejezte be (Standard-per). Ezután csak professzionális technikával foglalkozott. Termékei között megtalálhatóak a rádióvevő készülékeken túlmenően telefon készülékek, automata telefonközpontok, alközpontok.
Az államosítás követően Beloianisz Híradástechnikai Gyár (BHG) néven ismerhettük. 1991-ben a kintlévőségeik behajthatatlansága miatt a cég szétdarabolásra került és gyakorlatilag meg is szűnt.


 alt alt alt 

 

Kiegészítő információk