Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
1939. július
Magyar világhíradó 805.

Lakihegyi rádióállomás.

A lakihegyi 120 kW-os rádióállomást magyar gyártmányú adócsövekkel szerelteti fel a Magyar Királyi Posta.


1939. szeptember
Magyar világhíradó 811.

Őszi vásár.

Kunder Antal kereskedelem és közlekedésügyi miniszter nyitotta meg a lakberendezési kiállítást, melyen bemutatták a néprádiót


1939. szeptember
Magyar világhíradó 812.

Hogyan készül a hangjáték?

Hogyan készül a hangjáték? A “Csodatükör” próbája. Németh Antal rendezi a rádió legújabb hangjátékát.


1940. március
Magyar világhíradó 837.

Félmillió rádióelőfizető.

VITÉZ SOMOGYVÁRY GYULA KÖSZÖNTÖTTE AZ 500.000. RÁDIÓELŐFIZETŐT A RÁDIÓ KASSAI ÜNNEPÉN.

Budinszky:
”Kedves hallgatóink, a kassai nagy postapalotának középső szárnyépületébe homlokzati kapuján léptünk most a mikrofonnal. Ami a rádiónyilvántartó hivatal munkakörét illeti, az ország összes rádióelőfizetői részére havonta gépi úton nyugtát is állít ki.”
Vitéz Somogyváry:
„Köszöntöm a 20 személyben megjelent 500.000 magyar rádióhallgatót, köszöntöm a kassaiakat, azokat, akiknek ez a zsúfolt színház helyet tudott adni, köszöntöm valamennyi rádióhallgatót, aki a lelkében itt van, miközöttünk.”


1941. február
Magyar világhíradó 885.

600.000 rádióelőfizető

Vitéz Somogyváry Gyula köszöntötte a Magyar Rádió hatszázezredik rádióelőfizetőit, és átnyújtotta a Rádió jutalmát.
„Amikor a Rádió nevében most köszöntöm a hatszázezredik rádióhallgatót, voltaképpen húsz kedves vendégünket köszöntöm, mert húszan vannak, akik közül nem tudjuk megállapítani, hogy egyik-másikuk hány perccel előbb vagy utóbb lépett be a rádióhallgatók táborába, akik között tehát nem tudjuk pontosan megmutatni, ki volt az igazi hatszázezredik, ennélfogva mind a húszan egyforma joggal és igazsággal érezhetik magukat annak.”


1943. február
Magyar világhíradó 991.

50 éves a budapesti Telefonhírmondó

Ötven évvel ezelőtt szólalt meg először Budapesten a Telefonhírmondó, vagy ahogy akkor nevezték a „Beszélő újság”. Feltalálója Puskás Tivadar, a múlt század egyik legkiválóbb magyar technikusa.
Zsenialitását maga Edison is elismerte. Tőle származik a telefonközpont gondolata. A párizsi központ felállítása után ő teremtette meg az első budapesti telefonközpontot. Az ő agyában született meg az egy központból közvetített műsor gondolata is. Kísérletei során 1881-ben a párizsi opera előadását a világkiállítás egyik csarnokába közvetítette. A „Beszélő újságot” 1893 február 15-én helyezte üzembe.
Egy hónap alatt Puskás 70 kilométer hosszú önálló hírmondó-vonalat építtetett ki és száz előfizetőt kapcsolt be.
Ez a hálózat a rádió megjelenéséig állandóan növekedett. Ferencz József arany fülhallgatói, amelyekkel a millenniumi kiállításon a telefonhírmondó közvetítését hallgatta. A hírmondó állandó pavilonja a kiállításon, amelyben már hangszóróval közvetítették a műsort. „Funiculi funicula. Szárnykürtszóló zongorakísérettel.
Előadva Budapesten, 1896 június hó 6-án.” A hírmondó szerepét már átvette a rádió, de Budapesten máig is üzemben maradt.
Puskás Tivadar csak egy hónappal élte túl találmánya megvalósítását. Világraszóló elgondolását azonban ma is hirdetik a rádióállomások műsoradásai.

Ez a híradóesemény olyan jól sikerült, hogy az első része valamennyi későbbi, a szocializmus évtizedeiben a kerek évfordulókról készült megemlékező híreseménybe, szinte vágatlanul, hanggal együtt bekerült. Külön érdekesség, hogy 1:53-nál látható a kopasz férfitől jobbra Dr. May Mayus Tivadar, a híradókat készítő Magyar Filmiroda Rt. igazgatója is, akiről szinte ez az egyetlen fennmaradt mozgófénykép felvétel. Dr. May Mayust, aki pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte a harmincas évek legelején, 1945 után elbocsátottak állásából és az országot csak 1956-ban tudta elhagyni családjával. Linzben telepedett le és minden valószínűség szerint ott is halt meg valamikor a hetvenes-nyolcvanas években. Hihetetlenül gazdag fényképhagyatéka 4 évvel ezelőtt került a Filmarchívumba, egykori szomszédainak jóvoltából. Ez a több száz darabos fotóhagyaték nagyszerűen reprezentálja a Magyar Filmiroda háború alatti protokolléletét.Kiegészítő információk