Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Vezetékes rádió hálózatára kapcsolt hangszóró. A vezetékes rádió elődje a telefonhírmondó volt. A továbbfejlesztett változata a későbbiekben a vezetékes rádió lett. 

A rádiónak ez egy olyan változata, mely a hangot nem az éteren keresztül, hanem vezetéken juttatja el a hallgatóhoz. Azaz egy központi helyen veszik a rádió vevőkészülékkel a "kiválasztott" adást, majd erősítik és szétosztják, elsősorban a postai távbeszélő hálózat felhasználásával továbbítják az előfizetőkhöz, 100V -os vezetékes hálózaton. A készülékben egy hangszóró és egy illesztő transzformátor található, melyet forgó kapcsolón keresztül kapcsolnak a vezeték hálózatra. A kapcsolóval lehet hangerőt állítani három fokozatban, illetve kikapcsolni. Például ilyen hangdobozokat használtak az iskolarádió kimenetén is .

Az első vezetékes rádióközvetítés Magyarországon 1949. decemberében hangzott el a fővárosban, a Váci utcai gócból, 183 előfizető részére. Havi előfizetési díja a rádió előfizetési díjnak csak 60%-át tette ki és ezen a 6,- Ft díjon kívül az előfizetőt már költség nem terhelte. A készüléket nem kellett az előfizetőnek meg vásárolnia, az a Posta tulajdona volt.  Az előfizetők száma gyorsan emelkedett. 1952. október 25-én Dunavecsén kapcsolták be a 100 000-ik előfizetőt és 1953. augusztus 20-án Igar községben már a 200 000-ik előfizetőt. 1957-ig  azonban már csak 50 000-el emelkedett az előfizető létszám, majd az 1960-s évek közepétől fokozatosan felszámolták a szolgáltatást.

  • Gyártási helye: Magyarország
  • Gyártási ideje: 1953.
  • Gyártási száma: 001539
  • Korabeli ára: ismeretlen
  • Adományozta: Farkas  János - Vác


スニーカーの検索一覧【新着順】

Kiegészítő információk