Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

1891. – 1958. április 16.

Rádiómérnök, a magyar rádiótechnika egyik úttörője.

1922-ben került kapcsolatba az akkor még gyerekkorát élő hazai rádiótechnikával. Első szárnypróbálgatásait a Magyar Rádió Újság, az akkori egyetlen magyar rádiólapnál hozta nyilvánosságra. Kísérleteit kis házi laboratóriumában végezte, melyet hangyaszorgalommal építgetett, évtizedek múlva is. Itt sok érdekes, értékes összeállítás, berendezés, megfigyelés, ötlet és szabadalom született. Kisebb-nagyobb alkotásai több tucatra rúgnak. Legnagyobb és általa legjobban szeretett munkássága mégis az új rádiós generáció nevelése volt.

1924 óta belső munkatársa a Magyar Rádió Újságnak, 1931 óta társszerkesztője a Rádióamatőrnek, majd 1936 után a Rádiótechnikának, az akkor egyetlen magas színvonalú magyar szakfolyóiratnak.

Irodalmi téren munkássága nagyon intenzív. Több száz cikke, számos könyve jelent meg, köztük Molnár Jánossal közösen írt munkája, a Rádiósok Könyve. Ez a több mint 500 oldalas könyv 5 kiadást ért el, összesen 25.000 példányban.

A felszabadulás után - még a békekötés előtt - az újból megjelent Rádiótechnika szerkesztésében ismét részt vesz, majd a televízió magyarországi fejlesztésének megindulásába ő is bekapcsolódott és a Magyar Televízió Vállalat keretében fejti ki munkásságát. Innen a vállalat feloszlásakor távozott. De ekkor már súlyos betegség gyötörte, mely lassan egész szervezetét aláásta.

 Megjelent művei:

·          Az árnyékoltrácsu csövek és azok alkalmazása 1929.
·          A távolbalátás technikája. -
·          Rádiósok könyve (Molnár Jánossal közösen írt) 1933.
·          Gyakorlati elektrotechnika (Több szerző társsal közösen írt) 1940.
·          Szerviszkapcsolások 1948.
·          Rendszeresen publikált a Rádió

 

Kiegészítő információk