Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Budapest, 1894. december 10. – Philadelphia, 1949. január 19.

alt gépészmérnök, vákuumtechnikai feltaláló, a magyar elektrotechnikai gyáripar egyik megteremtője Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte, 1917-ben gépészmérnöki diplomát, majd 1929-ben mérnök-doktori fokozatot szerezve. Rövid ideig tanársegéd volt a Műegyetemen, aztán a Telefongyárba került. 1919 és 1923 között az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-ben kutatómérnökként az elektron-cső fejlesztésével kezdett foglalkozni. A különböző források szerint 1924 vagy 1925-ben alapította meg a Vatea Rádiótechnikai és Villamossági Rt.-t. Ennek többségi részvényét a holland Philips vállalatnak eladva, 1930-tól a ő lett a Magyar Philips Vállalat műszaki igazgatója. 1938-ban rövid ideig a Philips anyavállalat Eindhoveni kutatólaboratóriumában dolgozott, majd visszatért Budapestre, ahol vákuum-technikai gyárat alapított. 1946-ban Svédországba, majd 1947-ben az USA-ba költözött, itt Pennsylvaniában telepedett le és a George Washington egyetem tanára, később a Franklin Institut Bartol Laboratory tanácsadó fizikusa volt. Sokrétű kutatómunkát fejtett ki, részt vett többek között a kolloid katód, előállított és számos műszaki vonatkozásban értékesített kolloid grafitot, budapesti műhelyében volfrám szálas vevőcsöveket gyártott. A Vákuum-technikai és Villamossági Rt. névre keresztelt üzemében, elsősorban röntgencső-gyártással foglalkozott. Az 1920-as években Magyarországon elkezdett, a fémek kontakt-potenciáljával foglalkozó kutatásait az Egyesült Államokbeli Franklin Intézetben folytatta. A legújabb fizikai eredmények gyakorlati alkalmazásában munkatársa volt néhány évig Kalmár László és Schay Géza.

A Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisában szereplő szabadalmi bejelentései (lajstromszám, cím):
• 139286 Eljárás ötvözött felületű izzókatód előállítására
• 121468 Villamos folyamatokat a negatív ködfény terjedelmével optikailag jelző kisütőcső
• 112549 Eljárás kisülési csövek elektródjainak és egyéb alkatrészeinek, valamint sugárzó tereknek bevonására idegen anyagokkal
• 112593 Túlfeszültség ellen védő gáztöltésű készülék
• 81961 Áramszedő lira

Főbb munkái:
• A thermikus elektronemisszió és az izzókatódok technikája (Budapest, 1929)
• Faltöltések és vadáramok hatása az elektroncső működésére (Frank Gáborral és Radó Györgygyel, Matematikai és Fizikai Lapok 1935)
• Kolloidált szerkezetű grafit előállítása és vizsgálata (Frank Gáborral és Tomaschek Zoltánnal, Matematikai és Természettudományi Értesítő (1936)
• Számos publikációja jelent meg, többek közt Szilárd Leóval közösen is. A Franklin Intézetben végzett, a fémek kontaktpotenciáljával foglalkozó kutatási eredményeit, váratlan halála miatt munkatársai publikálták.

1933-ban veszi feleségül Jambor Agi (1909–1997) koncertzongoristát, zenetanárt. Feleségét biztatta zenei pályáján és ő maga is zongorázott. 1943-ban fiúk születik, aki azonban 1944-ben meg is hal.

Kiegészítő információk