Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Smiljan, Horvátország, 1856. július 10. – New York, 1943. január 7.

 

fizikus, feltaláló, villamosmérnök, filozófus

A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa, feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálásához is nagyban hozzájárult. Híres találmánya a Tesla tekercs, amelynek ötletét sok területen használják. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket. 
Nikola Tesla 1881-ben Budapestre költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynek dolgozhasson. A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég főmérnöke. Hamarosan feltalált egy telefon-kihangosítót, egyesek szerint ez tulajdonképpen nem volt más, mint az első hangszóró. Önéletrajzi írása szerint Tesla a pesti Városligetben Szigeti Antal barátjával sétálgatott, és Goethe Faustját eredetiben idézte. Abban a pillanatban Nikola Tesla a földre egy bottal megrajzolta a váltakozó áramú motor működését, amelyen már öt éve gondolkozott. 1882-ben költözött Párizsba, hogy Puskás Tivadar ajánlásával a Continental Edison Companynál dolgozhasson elektromos készülékek javításán és fejlesztésén. 1883-ban a Strasbourgh-i kiküldetése alatt Tesla megépítette a Városligetben feltalált váltóáramú motorjának első kísérleti példányát, melyben forgó mágneses teret használt a motor meghajtásához (erre később 1888-ban kapott szabadalmat az USA-ban). Nagy vita volt Edison által erőltetett egyenáramú és Tesla-Westinghouse váltóáramú rendszere közötti rendszerek használhatóságának tekintetében. 
Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét, a  tesla-t

 

 

Kiegészítő információk